Muotkalla heinäkuussa 2009


Muotkatuntureilla käynti jäi aika lyhyeksi vuonna 2009, mutta tuli todettua että hienoa aluetta, tuntureita ja paljakkaa vähän joka puolella.



Viime vuosina omat 'vaellukset' tahtoo olla matkoineen siinä noin viiden päivän mittaisia. Aiempana vuonna todettiin ettei kannata näin ollen lähteä kovin kauas Lappiin ja päädyttiin Ylläksen seudulle. Kyseinen seutu oli ihan ok mutta tarkemmin kun mietittiin niin kyllähän juna+auto -yhdistelmällä ehtii viidessä päivässä kaummaksikin. Muotkalla en ollut aiemmin käynytkään ja kun alue tuntuu olevan vaeltajien suosiossa niin piti perehtyä vähän siihenkin sitten.

Ylläksen reissulla kun Aakenuksen päältä katseltiin maisemia niin aika tasaista oli, Pallas yhdessä suunnassa, Levi toisessa, Olos... ja itse Ylläs mutta muutoin maasto oli aika tasaista. Muotkalla pitäisi tunturia riittää..

Suunnitelmissa oli vaikka minkälaisia reittejä. Minulla. En kuitenkaan saanut vaelluskumppaneita suunnitelmapöydän ääreen vaan lähdimme vähän niin kuin kukin tahoiltamme reissuun ja sovimme kohtaamispaikaksi kohteen josta saimme auton käyttöömme.

Itse tulin yöjunalla pohjoista kohti toisen vaelluskumppanini kanssa. Istuimme ravintolavaunussa ja kuuntelimme kuinka pöytäseuralaisemme kertoi Muotkasta alueena jossa polut risteilee ja turisteja riittää. Tämä ei ihan vastannut omaa kuvaamme paikasta. Kävi ilmi että kyseinen lähialueen kalastusyrittäjä oli käynyt kesäaikaan yhden kerran alueella. Kalastukseen liittyvät vinkit sen sijaan olivat paljon lähempänä totuutta, saimme myöhemmin huomata. Vaikken itse kalastakaan.

Ajoimme Muotkan Ruoktun pihaan, kysyimme auton jättämistä mikä oli ok.

Sitten taipaleelle.

Oli raskasta. Elukkaa piisasi enemmän kuin omiin tarpeisiin, kuumakin oli, ja pari puroa tulkittiin väärin minkä seurauksena pientä kohellusta metsässä. Lisäksi kävi ilmi että mukaan otetulla koiralla alkoi juoksuaika juuri tuolloin. Verenhimoiset itikat eivät päästäneet helpolla, onneksi oli puroja ja lampia missä koira pääsi vilvoittelemaan. 

Ensimmäinen yöpaikka


Toisena päivänä kaikki näytti kuitenkin jo valoisammalta ja olimme päässeet puuttomalle alueelle. Kulkeminen oli helpompaa, varsinkin henkisesti. Kun näki pitkälle mihin oli menossa.





Oma teltta oikealla, kavereiden jostain paikasta vuokraamavasemmalla. Siitä puuttui kaksi kaarta kolmesta. Naruvirityksin siis mentiin.


Suunnistusta ryteikön läpi



Kierreltiin vähän, käytiin Peltojärveä katsastamassa ja ylitettiin joki pariin otteeseen. Tässä etsitään ylityspaikkaa, löytyi hyvä varsinaisen merkatun paikan eteläpuolelta:


Hyvää oli. Polttopuuta kun haalittiin niin löydettiin jonkun kätkö suuren kiven juurelta; pullo sekä oiva kelottunut kanto. Sen verran on liikkujaa tälläkin alueella aikojen saatossa kulkenut että polttopuuta sai hakemalla hakea, joten kyllä se piilotettu kanto poltettiin, pullo jätettiin niille sijoilleen.


Lopuksi kiikuttiin vielä Peltotunturille. Kuvassa Koarvikodds vasemmalla. Sinne asti ei päästy. Suunnitelmissa(ni) oli mennä sinne ja jatkaa mahdollisesti postipolkua jne. Todella mukavan näköistä vaellusmaastoa. Näkee kauas.





Peltotunturilta laskeuduttaessa ehkä hieman epätodellisen oloinen "biitsi":





Sitten pätkittiin kymppi aika haipakkaa Muotkan Ruoktulle josta yösija, sauna ja kaljaa. Uin vielä joessa kertaalleen ja tekipä se hyvää. Joutui karsimaan öistä metsässä jotta pääsi viimeiseksi yöksi mökkiin ja saunaan mutta kyllä tuntui että kannatti. Muuten olisi pitänyt suoraan taipaleelta hypätä auton rattiin. Ja joka tapauksessa työt odottivat ilman mitään sen kummempia välipäiviä. Kyllä pitäisi olla enemmän lomaa käytettävissä näihin reissuihin, monenkin asian vuoksi.

Muotka ylitti odotukset. Olimme liikkuneet todella pienellä alueella, joten todella paljon jäi näkemättä. Näkymät Peltotunturin huipulta varmistivat että tänne pitää tulla uudestaan. Jotkut pitävät käsivarren korkeuseroista ja toiset Itä-Lapin korvesta. Ymmärrän kyllä varsin hyvin nyt myös Muotkan kumartajia. 


Peltojärvi

Peltotunturin huiputus




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Reissu Terbmisjärvelle elokuu 2023

UKK-puistossa elokuussa 2022

Urho Kekkosen kansallispuistossa elokuussa 2020